О блогу

Блог се бави историјом града Бачка Паланка. Град је званично настао тек 1918. године спајањем Старе, Нове и Немачке Паланке (отуд и назив блога). Пре те године сваки од градова је имао посебну управу, иако су физички били спојени већ више од сто година.

Циљ блога је да се направи што опширнија и прецизнија слика о Бачкој Паланци и животу њених суграђана у прошлости, као да се и неке вредне старе варошке приче сачувају од заборава.

Бачка Паланка је пре Другог светског рата била „најлепши град у Јужној Бачкој“. Рат је преживела релативно неоштећена. Међутим, град је, нажалост, много више страдао тек касније, у миру. Тако су данашње генерације бачкопаланчана ускраћене за дивне културно-историјске споменике као што су неоготска римокатоличка црква у Новој Паланци, чувена „Касина“ или рецимо родна кућа и радови паланачког сликара Франца Ајзенхута. Идеја је да се ширењем свести о таквим стварима даље сатирање паланачког културног наслеђа сасвим заустави.

Желим посебно да се захвалим госпођи Драгани Петрић из Завичајне збирке Народне библиотеке „Вељко Петровић“ и свом пријатељу Чедомиру Миловановићу из Зрењанина на помоћи око проналажења историјских извора и превођења немачких текстова.

Advertisements
коментари
  1. rvujanovic каже:

    ako ti je interesantno gradju za istrayivanje moyes naci u Arhivu Novog Sada http://www.arhivns.rs/. Ovde imas spisak fondova!!!

  2. Лазар Мишков каже:

    Драго ми је да је неко одлучио да направи овај блог о Бачкој Паланци.
    Е овако да ово неби био пројекат на бесплатном домену нудим ти домен palanka3u1.com са бесплатним хостингом наредних 5 година за почетак.
    Потребно је само да ме контактирам преко meila да се све договоримо

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s